Stress en Burn-out

Burn-out verschijnselen krijg je niet zomaar. Als je terugkijkt is er een periode (geweest) waarin je om wat voor reden dan ook, roofbouw op jezelf hebt gepleegd. Oorzaken hiervoor zijn meestal te vinden in een combinatie van werk- en privéfactoren. Door overbelasting ontstaat er eerst overspannenheid. De uiterste vorm heet burn-out, je bent dan letterlijk opgebrand. Deze situatie is te herkennen aan een reeks van verschillende soorten verschijnselen. Je kunt er enkele hebben of ook allemaal.

Verschijnselen

Je herkent jezelf niet meer. Je hebt een kort lontje, je hebt geen zin meer in de leuke dingen die je altijd deed of in sociale contacten, je trekt jezelf terug. Je ziet tegen alles op en kunt het werk niet meer loslaten en voelt je vaak moedeloos. Je hebt meer tijd nodig voor je werk en er komt weinig uit je handen. Je slaapt slecht, bent kortademig, te actief of juist heel vermoeid, je hebt hartklachten, spierpijnen, maag- of darmklachten en je hebt een zwakke weerstand. Daarnaast vergeet je veel, kost het je moeite je werk te organiseren en heb je last van uitstelgedrag.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand

Door roofbouw, dit is langdurige overbelasting, put je je lichaam uit. Reserves worden opgebruikt, je vitaliteit holt achteruit, het lichaam kan nauwelijks of niet meer herstellen. Er ontstaat een fysieke ontregeling in het lichaam waardoor de klachten die hierboven zijn genoemd kunnen ontstaan.

Daarbij is er vaak sprake van een psycho/emotionele ontregeling. Om de overbelasting (lees stress) het hoofd te bieden ga je er ‘hard’ tegen aan. Veel uren maken en je volop inzetten. Vaak voel je je zeer verantwoordelijk om alles goed te blijven doen en je zet je voor meer dan honderd procent in. Hiermee ga je over je eigen grenzen. Je leeft in een soort kramp, in je overlevingsstand. Dan ben je niet verbonden met je eigen lichaam en lukt het niet om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, bijvoorbeeld rust.

Preventie en herstel met CSR-methode

In onze maatschappij zijn we onderhevig aan druk en gejaagdheid. Een ieder wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid prikkels. Beeldschermwerk veroorzaakt een mentale belasting die zwaar kan zijn, in veel gevallen zwaarder dan de fysieke belasting die we kennen. Mentale arbeid heeft een grote impact op ons stress-systeem en daarmee op de klachten die kunnen ontstaan. Bij inspanning, mentaal en fysiek, wordt adrenaline gevormd. Vooral bij mentale belasting bestaat het gevaar dat er een teveel aan adrenaline in het lichaam aanwezig blijft waardoor er klachten ontstaan.

Voor ons als Westerse mens is het belangrijk om ons hiervan bewust te zijn zodat we kunnen zorgen voor een goede preventie. Het is belangrijk om onze eigen energiehuishouding te leren managen, of om te herstellen wanneer er sprake is van overbelasting of burn-out of om dit te voorkomen. De Integrale aanpak die Karres Consult biedt, onder andere met behulp van de CSR-methode, kan hierin voorzien. CSR staat voor Chronische Stress Reversal en gaat uit van het belang van fysiek herstel als eerste aandachtspunt omdat er sprake is van een fysiologische ontregeling.

© 2012, Karres Consult | Realisatie: Gorter Advisie | Privacyverklaring
Erkende CSR Coaching

Persoonlijk | Orenda Karres

Orenda Karres Fascinatie voor het lichaam én liefde voor de natuurlijke ontwikkeling en groei van mensen zijn mijn twee grote drijfveren. Al ruim 10 jaar zet ik deze in mijn eigen bedrijf in en begeleid ik mensen met verschillende soorten vragen. De begeleiding gaat altijd over de combinatie ‘mens en werk’ waarbij ik een speciale aanpak heb. Deze aanpak nodigt je uit je vermogen om te voelen te ontwikkelen en te combineren met je vermogen om te denken. Als cliënt leer je om te luisteren naar de signalen uit je lichaam en deze serieus te nemen. Daardoor kan je ook andere keuzes maken in je leven en je loopbaan. Als docent lichamelijke opvoeding was ik al geïnteresseerd in ‘wat beweegt iemand?’ De periode als personeelsadviseur bij een grote vervoersmaatschappij leerde mij veel over organisaties en wat het betekent om daarin te werken. Aansluitend volgde een periode van burn-out waarin ik werd uitgenodigd mezelf onder de loep te nemen. Een belangrijke uitkomst hiervan is een eigen bedrijf waarin ik mensen begeleid, ik loop een tijdje met ze mee in een belangrijke fase in hun leven. Dit doe ik met enthousiasme, diepgang, humor en niet te vergeten een uitermate praktische aanpak. Met liefde en vanuit het volste vertrouwen dat het de bedoeling is dat je in je leven gaat doen waar je blij van wordt vanuit je eigen innerlijke kracht en je eigen innerlijke stroom.

“Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive.” (Howard Thurman).

Ik ben erkend CSR-coach® en Partner van het CSR Centrum (www.csrcentrum.nl) voor stress en burn-out coaching en als Rebalancer® ben ik lid van het Platform Rebalancing Nederland. Als loopbaan coach werk ik vooral met de Koersonderzoek methode van Hoogendijk (zie aanpak bij Coaching en Rebalancing). Tevens ben ik gecertificeerd Kernkwadrantentrainer, zet ik de Werkenergieanalyse® in en ben ik opgeleid in EFT, Emotional Freedom Techniques. Ik werk volgens de gedragscode van de NOLOC en de diverse beroepsorganisaties waarbij ik ben aangesloten.

Visie & Missie

Inspiratie De tijd waarin wij leven kenmerkt zich door verdwijnende zekerheden op vele fronten. Mensen worden uitgedaagd om op eigen benen te gaan, om hun leven vorm te geven vanuit hun eigen stroom en verantwoordelijkheid. Het is een tijd van ‘kleur bekennen’, van helderheid en openheid. Dit is zichtbaar binnen de gehele maatschappij maar vooral ook binnen werkrelaties. In mijn visie is het de bedoeling dat mensen vanuit hun eigen levenskracht hun leven vorm geven. Als je er totaal mag zijn, als je kunt ontspannen in het nu, in hoe je bent en wat er is, kun je bloeien. Dit lukt alleen als je contact kunt maken met wat van binnen leeft en dat bewust kunt ervaren en voelen. En als vervolgens je denken verbonden wordt met de ervaring in het lichaam. Als het hoofd verbonden wordt met het hart kan je keuzes maken die van binnenuit komen en waarmee je jezelf in balans kunt brengen. Daarnaast is ons menselijk lichaam geen machine maar zijn wij deel van de natuur. De natuur kent haar eigen wijsheid en ritmes; door hier naar te luisteren ontstaat er ontspanning en innerlijke rust.

Ik draag eraan bij dat

Klanten

Karres Consult werkt voor verschillende bedrijven, organisaties en voor particulieren.
Cliënten komen onder andere uit Almere, Amsterdam, Bussum, Den Haag, Diemen, Flevoland, Hilversum, Leiden, Naarden, Huizen, Utrecht en Weesp.

Logo's klanten Karres Consult

Contact

huis

Karres Consult
Ossenmarkt 20
1381 LX Weesp

Telefoon 06 - 15346184
info@karresconsult.nl

LinkedIn Orenda Karres op LinkedIn

Neem contact op voor:
• Begeleiding bij stress en burn-out
• Coaching & Rebalancing
• Loopbaanadvies